23 Ağustos 2011 Salı

QE3 sinyali Dolar/Yen'i 70 seviyesine çekebilir

Fed'in ekonomiyi canlandırmak için yeni bir teşvik sinyali vereceğine dair spekülasyonun artmasıyla dolar, yen karşısında 70 seviyelerine gerileyebilir.
Bloomberg'in "Günün Grafiği" tablosuna göre, ABD'nin 2 yıllık hazine kağıtlarının faiz avantajının, Japonya'nınkiler karşısında 1992'den bu yana en düşük seviyesine gerilemesiyle, geçtiğimiz hafta dolar, yen karşısında 2. Dünya Savaşı sonrasının en düşük seviyesi olan 75.95'e geriledi. Küresel ekonomiye ilişkin endişelerin güvenli varlık talebini artırmasıyla ABD hazine tahvillerinin getirisi rekor düşük seviyelere geriledi ve bunun sonucunda Fed'in 3.tur tahvil alım programını açıklayacağına yönelik spekülasyonlar arttı.

Önümüzdeki aylarda Dolar/Yen'de 70 seviyesinin görülmesini olasılık dahilinde olduğunu belirten Royal Bank of Canada'nın döviz stratejistlerinden Sue Trinh, artan QE3 spekülasyonları ve ABD ile Japonya arasındaki kısa vadeli tahvil getirisi farkının da dolar-yendeki aşağı yönlü baskıyı artırdığını söyledi.

Geçtiğimiz yıl yen  karşısında yüzde 10 değer kaybeden dolar, bugün de yen karşısında 76.81 seviyesinden işlem gördü. Japonya Maliye Bakanı Yoshihiko Noda dün, yendeki değerlenmeyi önlemek için gereken müdahalelerin yapılacağını açıkladı.

26 Ağustos Cuma günü dünyanın dört bir yanından gelen merkez bankası yöneticileri, Kansas Fed sponsorluğunda Wyoming'teki Jackson Hole'de bir araya gelecek. Toplantı, tam da ABD'nin tüketici güveninin ve imalat verilerinin Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyelerine gerilediği, ekonominin resesyon endişeleriyle hareketlendiği ve işsizliğin hâlen daha yüzde 9'larda seyrettiği döneme denk geldi.

Dolar/Yen paritesi, geçtiğimiz yıl 5 Nisan'da kaydetmiş olduğu 94.79 yen seviyelerinden, Bernanke'nin 2. tahvil alım programının sinyalini vermiş olduğu 27 Ağustos 2010'da 84.28 yen düzeyine gerilemişti. Aynı zamanda ABD ve Japon hazine kağıtlarının getiri farkı da 58 baz puana düşmüştü.

ABD Hazine kağıtları ile Japonya'nınkiler arasındaki faiz farkı, bu yıl da Nisan'dan bu yana düşüş kaydediyor. Faiz farkı, 16 Ağustos'ta 3.3 baz puanlık düşüşle 54 baz puana geriledi ve 19 yılın en düşük seviyesine işaret etti.

Hareketli Altın Piyasasında FOREX ile Kazançlarınızı Katlayın



Hiç yorum yok:

Risk Uyarısı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım
danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,
aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı
sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve
tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine
dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri
tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer
alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize
uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu Hafta Çok Okunanlar

Edebiyat Sitesi