25 Ağustos 2011 Perşembe

Döviz ve altın fiyatındaki yükseliş gayrimenkul sektörüne iyi geldi.

Altın rekor üstüne rekor kırıp, küresel çalkantılar dolar kurunu yükseltince, birikimleri bu yönde olanlar iyi karlar elde etti. Bu işten kazançlı çıkanlar, konuta yönelince inşaatçılar bayram etti.

DÜNYA – Döviz ve altındaki yükseliş başta konut olmak üzere gayrimenkul sektörüne iyi geldi. Son günlerde altın ve dövizde yaşanan artış bu alana yatırım yapanların rotasını gayrimenkule kaydırdı. Talepteki artış satışlara hemen yansıdı. Ağustos ayında Dumankaya'nın satışları önceki aya göre yüzde 150 arttı. Ağaoğlu, yeni projesinin yarısını 15 günde satarken, Avrupa Konutları da satışta bu yaz "tatil yapmadı". Ant Yapı'nın satışlarında da yüzde 50 artış görüldü. Nakit alımlardaki artış da dikkat çekti.

Özelikle altın ve dövizdeki yükselişi fırsat bilen yatırımcının artışla burada kazandığı geliri konuta kaydırdığı belirtilirken, sektör için en durgun sezon olarak görülen temmuz-ağustos aylarında bu yıl satışlar artmaya başladı. Hem konut fiyatlarının uzun zamandır artmaması, hem de uzun vadede daha güvenilir bir yatırım aracı görülmesinden dolayı gayrimenkul sektörüne gelen yatırımcı bazı projelerde satışları yüzde 150′lere varan oranda artırdı.

Dumankaya: 1 aylık satışları 15 günde geçtik

Sektördeki hareketliliğe dikkat çeken Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, altın ve döviz fiyatlarındaki artıştan dolayı bu alana yatırım yapmaktan kaçanların konuta yöneldiğini belirterek, "Normalde ağustos ayında satışlarımız düşük seyrederdi. Geçtiğimiz yıllarda ağustos ayında genelde 30-40 konut satarken bu yıl 15 günden 70 daire sattık" dedi. "Yastık altı altına ve dövize yatırım yapmayanlar açıkta kalan bu paralarını gayrimenkule yatırarak bu boşluğu kapatmaya çalışıyor" diyen Dumankaya, "Bu nedenle temmuz ayında bir ayda yaptığımız satışları ağustosta 15 günde yakaladık. Temmuz ayına göre satışlarımızda yüzde 100 ile 150 arasında artış var" diye konuştu. Dumankaya, ağustos ayında ayrıca nakit alımlarda da yüzde 10 artış yaşandığını kaydetti.

Ağaoğlu: Satışlar çok arttı buna biz bile şaşırdık

Maslak My Home projelerinde 15 günde neredeyse konutların yüzde 50′sini sattıklarını belirten Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, bu artışın altın ve dövizdeki hareketlilikten kaynaklandığını söyledi.

"Özellikle doların, dövizin bu hareketli dönemindeki yüksekliğini fırsat görüp buradan kazandıklarını gayrimenkulde değerlendirmek isteyenler oldu" diyen Ağaoğlu, "Bu durum aynı zamanda nakit alımları da hızlandırdı. Bizde konut kredileri kullanım oranları bundan önceki projelerimizde yüzde 50-55 konut kredisi, yüzde 40-45 ise özkaynak şeklindeyken şimdilerde konut kredisi kullanım oranı yüzde 15′lere, özkaynak kullanımı oranı ise yüzde 85′e çıktı. Buna biz bile çok şaşırdık" diye konuştu.

Gayrimenkul güvenilir yatırım

Nakit alımlarda artış yaşansa da dünyanın en zengin ülkelerinde dahi konut satışlarının uzun vadeli kredi ile finanse edildiğini dile getiren Ağaoğlu, "Konut kredilerinin yüzde 50′lerde olması sektör için daha sağlıklı olur. Ancak şimdi kredilerde bir oynaklık oldu. Şu anda sadece parası olan alıyor" dedi. Gayrimenkulün güvenilir yatırım aracı olmasının da bu alana yönelişleri etkilediğini ifade eden Ağaoğlu, "Altın ve dolar bugün artarken yarın düşüyor. Orada her zaman risk vardır. Borsa kazandırıyor ama bir anda düşebiliyor. Gayrimenkulde böyle bir durum yok. En güvenilir yatırımdır. Altın ve döviz ise kumar gibidir. Her an değişebilir" yorumunu yaptı.

Çetinsaya: Başbakan'ın açıklaması etkili oldu

Avrupa Konutları'nda satışların artmaya devam ettiğini dile getiren Avrupa Konutları İcra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, "Bizim bir sitede ayda sattığımız daire sayısı normalde 100 tane. En verimli dönemlerimiz ise nisan ve mayıs ayları. Temmuz ve ağustos aylarında tatile girer. Ama bu yıl bu dönemde bir düşüş yaşamadık" dedi. Bunda altın ve döviz yükselirken konut fiyatlarında bir değişiklik yaşanmamasına bağlayan Çetinsaya, "Başbakanın açıklamaları da konut satışlarının artmasında etkili oldu. Çünkü insanların çok elzem ihtiyacı var. O bakımı ndan konut alımına öncelik tanıması şeklinde açıklamaları da etkili oluyor. Bunlar bizim satış ofislerimize girenlerin sayısını artırdı. O yüzden satışlarımız iyi gidiyor" açıklamasını yaptı.

Okay: Nakit alımlar da artıyor

Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay ise Riva ve Çekmeköy'de devam eden iki tane villa projelerinde dolar ve altındaki yükselişin etkisini hissettiklerini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: "Elinde altın ve döviz olanlar TL bazında büyük kazançlar elde ediyor. Bundan sonra konut fiyatlarının ve faizlerin artacağı beklentisi bu parayla güzel fiyatlarla konut almaya yönlendiriyor. Kişilere yüzde 20-25 kazanç getiren son dalgalanma gerek ramazan gerekse de yaz tatili nedeni ile durgun geçen piyasaya hareketlilik getirdi. Bundan dolayı satışlarımız yüzde 50 oranında arttı." Mehmet Okay, fiyat artışlarının nakit alımların oranlarında da artışa neden olduğunu ifade ederek, "Yatırımcı elindeki dövizi TL'ye çevirerek peşin alımlar yapıyor. Bizde şu anda alımların yarısı peşin olarak yapılıyor" dedi.

Kumova: Hedefimizin üstünde satışlar var

Fer Yapı Genel Müdürü Ramadan Kumova da, bu mevsim için hedefledikleri rakamların biraz üstünde satış yaptıklarına dikkat çekti. Kumova, "Alıcının hangi motivasyonla geldiğine baktıklarında yatırımlarını artıran bir kesim görüyoruz. İnsanlar şunu biliyor gayrimenkulde fiyatlar çok geriye gitmiyor. Çünkü Türkiye dinamik bir ülke ve burada bir fırsat olduğunu görüyorlar. Bundan dolayı döviz ve altından kazandığını burada değerlendirmek için doğru zaman olduğunu düşünüyor. Bu da satışlarımızda küçük de olsa bir oynama yaptırdı" diye konuştu.

Yeşil GYO: Innovia 4′ün yüzde 25′ini sattık

Yeşil GYO Genel Müdürü Işık Gökkaya da satışlarının iyi gittiğini belirterek, haziran ayında satışa sundukları Innovia'nın 4. etabındaki konutların yüzde 25′ini sattıklarını kaydetti. Gökkaya, bunun 1000′e yakın daire anlamına geldiğini söyledi.


Hareketli Altın Piyasasında FOREX ile Kazançlarınızı Katlayın



Hiç yorum yok:

Risk Uyarısı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım
danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,
aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı
sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve
tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine
dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri
tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer
alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize
uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu Hafta Çok Okunanlar

Edebiyat Sitesi