Nereye kadar derseniz... Kâr realizasyonunun ilk aşamada 1.685 dolara kadar sürmesi ihtimali yüksek. Devamı gelir mi? 1.646 dolar belki, ancak daha aşağısı ‘ bu turda’ zor görünüyor. Gram/TL bazında da bir parça geri çekilme olabilir.
Haftanın ilk yarısında borsalarda kısa vadeli yükselişler göreceğimizi tahmin ediyorum. İMKB’deki bir toparlanmada görülebilecek ilk seviye 54 bin. Bu seviyenin aşılması zor olacak. Ola ki aşılacak olur ise sırada 55.700, 57.400 seviyeleri var. İMKB’nin bundan sonraki seyri açısından asıl önemli olan; 59.134 ile 57.755 arasındaki ‘devasa’ boşluğun kapanıp kapanmayacağı
Geçtiğimiz hafta varlık piyasaları çok sert düştü ve bir çoğu 2009 Mart ayından bu yana en düşük seviyelerine geldi. Altın tarihi rekorlarına yenilerini ekledi! 2008’de patlayan küresel finans krizinin çözümünü piyasalara likidite vermekte bulan gelişmiş ülkeler, sorunu sadece ötelemişlerdi. Öteleme çabasının arkasında sağlanan likiditenin reel ekonomiye “akacağı”, duran çarkların yeniden döneceği varsayımı vardı! Çalışmaya ve hatta hızlanmaya başlayan ekonomi “enflasyon yaratacak” böylelikle devletlerin üzerine aldığı yük artan enflasyonla birlikte “reel olarak” azalacaktı!
Maalesef evdeki hesap çarşıya uymadı. Verilen likidite finans sektörü içinde kaldı, spekülasyon (hatta bazı durumlarda manipülasyon) için kullanıldı! Şirketlere kredi verilmediği ve yeni yatırıma kaynak aktarıl(a)madığı için ekonomilerde istenen toparlanmalar olmadı. İstihdam da istenen artış olmadığı gibi işin en kötü tarafı başta Amerikalılar, tüketmekten çok borçlarını azaltma yoluna gidince, ötelenen kriz “nüksetti”. Üstelik eldeki silahlar daha da azalmışken...
ABD’de istihdam arttırılamadı. Konut fiyatlarındaki düşüş sürdü. Fed’in verdiği paralar finansal sistem içinde kaldı-sistemden dışarı çık(a)madı. Ve Amerika’da tüketici güveni 1980’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bugün: ABD yeniden “deflasyon” tehdidi ile karşı karşıya kaldı!
Dünya Bankası Zoellick’in de hafta sonunda ifade ettiği gibi “Yeni süreçte gelişmiş ekonomilere ‘daha az nefes alacak yer’ kalmış” durumda! Zoellick, “...ABD’nin notunun düşmesiyle birlikte dünya ekonomisi panikledi” derken, yaşanan ekonomik krizin 2008’den farkını da “Farklı bir fırtınanın erken aşamalarından birindeyiz. Geçen son birkaç haftada bazı gelişmekte olan ekonomiler büyümeye devam ettiği halde hızla toparlanma sürecinden ayrıldı. Bu daha da tehlikeli bir platform oluşturuyor” diyerek dile getirmiş! Devamında da “2008’deki krizde insanlar daha az borçluydu. Piyasalar küresel ekonomideki gelişmelere bu kadar duyarlı değildi ” diyen Zoellick, “Gelişmelerin ‘ani şok’ etkisi henüz oluşmamıştı ve gelişmiş ekonomilerin daha fazla manevra alanı vardı” diyerek 2011 krizinin 2008’den çok daha vahim ve ciddi olabileceğine dikkat çekmiş durumda! Önemli bir saptama bu! Piyasalardaki artan oynaklığın arkasında da bu konudaki endişelerin artması yatıyor. Tıpkı düşüşlerin arkasında bu “temel ekonomik” durumun yattığı gibi. Tüm bu korkular önümüzdeki haftalarda/aylarda varlık fiyatlarının daha da gerilemesine neden olacak.
Ancak kısa vadede geçtiğimiz haftanın kayıplarının bir kısmının telafi edildiğini göreceğiz! Özellikle de Salı günü yapılacak Sarkozy-Merkel zirvesine kadar! “Topal ördek” durumuna düşmüş Fransa’nın, birliğin tek “abisi” konumuna gelmiş olan Almanya karşısında nasıl eşit “mücadele” edeceğini merak ediyorum. Yine de piyasalar bu fikri şimdilik “olumlu satın alacaklardır”! Hele ki geçen haftanın sert düşüşlerinden sonra...
Geçtiğimiz hafta içinde sert düşüşlere maruz kalan ve aşırı yükselen oynaklık (Çarşamba kapanışı ile Perşembe kapanışı arasında İMKB’nin toplam dalga boyu yüzde 16.4’e ulaştı!) sonrasında bu haftanın ilk yarısında kısa bir “nekâhat” dönemi yaşayacağımızı tahmin ediyorum.
Sarkozy&Merkel’den bir şey çıkar mı? Hiç sanmıyorum! Şimdiye kadar yapılan zirvelerden ne çıktı ki, yenisinden bir şey çıksın? Sanırım elle tutulur tek sonuç Almanya’nın “piyasalar yanılıyor, Fransa’nın ‘sağlığı’ yerinde. En kötüsünden “hastane masrafları” Almanya’nın teminatı altında” demesi. Piyasalara bu da yetecek, daha doğrusu yetmiş gibi görünecektir.
Bu “gazla” beraber geçtiğimiz hafta 1.815 ile rekor kıran ve sonrasında kâr realizasyonu ile karşılaşan altında, bu hareketin hafta başında da sürmesi ihtimali yüksek. Nereye kadar derseniz... Kâr realizasyonunun ilk aşamada 1.685 dolara kadar sürmesi ihtimali yüksek. Devamı gelir mi? 1.646 dolar belki, ancak daha aşağısı ‘bu turda’ zor görünüyor!
Gram/TL bazında da bir parça geri çekilme olabilir. Ancak dolar/TL kurlarında yüksek seviyelerin korunması durumunda ons/dolar’daki düşüşün bir kısmının “telafisi” mümkün olabilir. Ancak buna çok da güvenmemek gerek!
İMKB moral arıyor
Geçtiğimiz haftayı çok volatil (oynak) geçiren İMKB’nin bir dip bulma çabası içinde olduğunu söylemek mümkün. Tıpkı Dow Jones, S&P 500 veya DAX’ta olduğu gibi! Kısa vedeli diplerin görüldüğünü düşünüyor ve bu varsayımla birlikte bu haftanın ilk yarısında borsalarda kısa vadeli yükselişler göreceğimizi tahmin ediyorum!
İMKB’deki bir toparlanmada görülebilecek ilk seviye 54.025 (54 bin düz diyelim!) seviyesi. Aşılması zor olacak. Ola ki aşılacak olur ise sırada 55.700, 57.400 seviyeleri var. Teknik analiz ve de İMKB’nin bundan sonraki seyri açısından asıl önemli olan; 59.134 ile 57.755 arasında (4-5 Ağustos tarihlerinde) oluşmuş olan “devasa” boşluğun kapanıp kapanmayacağı.
Dow Jones’taki “10 binin altına inilecek, 9.450 görülecek” tahminim önemli bir toparlanma/düzeltmeden sonra hayata geçecekse, öncelikle bu boşluk kapanacaktır! Yok eğer piyasalar Zoellick gibi düşünür ve kısa bir moladan sonra satışa devam edecek olurlarsa bu boşluk tam anlamıyla bir başka baharda kapanacak demektir. Net olan bir şey varsa bu boşluk eninde sonunda kapanacaktır. En kötüsünden önümüzdeki 12 ay içinde...
Dolarda hedef 1.8030
Dolar/TL kurlarında kritik eşiklerden biri daha geçildi. 1.7650’nin üzerinde hem günlük, hem de haftalık kapanış yaşandı. Şimdi hedef 1.8030 seviyesi. Ancak bu seviyenin kalıcı olarak üstüne geçilmesi ihtimali düşük! Ola ki geçilir ise yeni kritik eşik 1.88 olacak ki oraya daha çok var diye düşünüyorum.
Piyasalardaki muhtemel olumlu hava ile birlikte dolar/TL kurlarında (1.8030 görülse dahi) bir gerileme ihtimali var! Peki nereye kadar?
İlk aşamada 1.7560 seviyesi var. Ardından 1.7250 ve asıl önemli olan 1.7075 seviyesi geliyor ki. Kısa vadede bu seviyeye gelinmesi düşük, aşağı kırılması daha da düşük bir olasılık!(Ali Ağaoğlu)
Hareketli Altın Piyasasında FOREX ile Kazançlarınızı Katlayın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder