14 Ocak 2013 Pazartesi

İşlem Yapmayı Nasıl Öğrenebilirim? (Brett N. Steenbarger, Ph.D)

Bana e-posta atan bir trader, görünüşte çok basit olan ama aslında o kadar da basit olmayan bu soru sordu: İşlem yapmayı nasıl öğrenebilirim?
İşe nereden başlayacağını bilmek çok zordur. Bu konuda eğitim alabileceğiniz pek çok hizmet olsa da bu hizmetler genellikle pahalı.  Trading konusunda çok hırslı olan ancak nakit parası olmayan bir trader için gerçekten önemli bir sorun.

Bu konuda benim görüşüm şu: Nasıl işlem yapılacağını öğrenmenin en iyi göstergeyi veya trading formasyonunu bulmakla hiçbir ilgisi yok.  İşin aslı, trading aynı satranç ve beyzbol gibi bir performans yeteneğidir.  Yani trading, zaman içinde bol bol uygulama yapılması ve geliştirilmesi gereken yeteneklerin bütünüdür.  Kişisel yardım psikolojisi veya trading seminerleri ekran önünde geçirilen zamanın ve formasyon tanıma, uygulama ve risk yönetimi ile ilgili kazanılan yeteneklerin yerini tutamaz.

İşte size bu öğrenme sürecini başlatmak ile ilgili birkaç ipucu:

1) İşe genel bir çatı üzerinden başlayın
Bir şirket için geliştirdiğim eğitim programında, alışları, satışları, trendleri, konsolidasyon alanlarını, piyasaların nasıl değer belirlediğini ve değer belirlerken zaman, fiyat ve hacmin karşılıklı etkileşimini anlamak için Jim Dalton’un Piyasa Profili (Market Profile) isimli çalışmasını genel çatı olarak kullandık.  Pek çok çatı bulabilirsiniz ancak Jim Dalton’un piyasalara giriş çatısının son derece pratik ve kolay kullanımlı olduğunu söyleyebilirim.  Aslında böyle bir çatı piyasalar hakkında düşünmenin bir yolu. Sık sık yeni traderlar, piyasaların gerçek anlamda nasıl çalıştığını anlamadan teknik formasyonları ve işlem stratejilerini öğrenerek işe başlar.

2) Gözlem yapın
Bu cümleyi tekrarlamaktan dilimde tüy birri siz de muhtemelen duymaktan bıktınız. Ancak öğrenme süreci boyunca sermayenizi ve ruh halinizi de korumalısınız! Yeterli bir hazırlık yapmadan piyasaya dalmak ve profesyoneller karşısında trading yapmak, zararlı trading alışkanlıkları ve duygusal alışkanlıklar edinmenin bir yoludur.  Kendi öğrenim sürecime ilk başladığımda, her gün, EURUSD, USDJPY, GBPUSD paritelerinin grafiklerini sürekli inceledim. Şimdiye kadar binlerce grafik incelediğimi söyleyebilirim. Bu grafikleri her gün incelemek bant hareketlerini, kırılmaları piyasa hareketlerindeki formasyonları görmemi sağlıyordu. Sermayenizi riske atmadan önce gözünüze eğitim verin. Bir veya iki formasyonu çok iyi öğrenin ve stratejinizi bu formasyonlar üzerinde geliştirin. Trading blogları ve bu konu ile ilgili yazılmış kaynaklar, başlangıç için çok faydalı olabilir.  Trading ile geçiminizi sağlama konusunda çok acele etmeyin. Bu pek çok insanın dayanabileceğinden daha büyük bir baskı oluşturur.

3) Simülasyon ile Başlayın
Evet evet, sanal parayla yapılan işlemlerin gerçek işlemlerle alakası olmadığını biliyorum.  Basketbol ve futbol oyuncularının rekabet içeren oyunlar oynamasının ve satranç şampiyonlarının, turnuva dışında pratik yapmalarının belli bir nedeni var.   Simülasyon sayesinde gönül rahatlığı içinde hata yapabilir ve gerçek performansta para kaybetme riskinden önce bu hatalarınızdan birşeyler öğrenebilirsiniz.  Bu, aynı zamanda para kazanma baskısı olmadan yetenek geliştirme konusunda da faydalı olur. Eğer deneme hesabıyla para kazanamazsanız, gerçek hesapta da para kazanma ihtimaliniz oldukça düşük demektir. Simülasyon, öğrenme ve yapma arasında bir köprü kurar ve son derece önemli bir yetenek geliştiricisidir.  Ninja Trader gibi ücretsiz simülasyon programlarından faydalanabilirsiniz.  Bu programlar sayesinde pratik yapabilir ve nasıl ilerlediğinizi görebilirsiniz.

4) Trader Gibi Düşünmeye Başlayın
Trader gibi düşünmek, traderların piyasayı, ekonomiyi, haber açıklamalarını değerlendirirken hangi noktalara dikkat ettiğini görmektir. Bunun için, Wall St. Journal, Financiel Times ve The Economist gibi yayınları takip ediyorum.  Ayrıca da internette yer alan pek çok trading blogunu da takip ediyorum. Bu sayede, haberler ve güncel olaylar arasında olan bitenler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. 

Tradinge yeni başlayan birisi olsaydım herşeyi olabildiğince basit tutardım. Piyasadaki bantları tanımlamayı, piyasaların ne zaman bant seviyeleri arasında kalacağını ya da seviyelerin ne zaman kırılacağını ve trend oluşumunu öğrenerek işe başlardım.  Sadece iki kurgu kullanırdım.  kırılma işlemleri ve bandın bir ucundan diğerine hareket eden “ortalama dönüşler”.  Herşeye sıfırdan başlayıp formasyonlar ile ilgili deneyim elde ettikten sonra stop seviyelerini ve hedef seviyeleri belirlemeyi öğrenirdim.

Piyasa, trading profesyonellerinin yer aldığı bir turnuva gibidir ve başarı için gerçekten çok çalışmak gereklidir.  Belli bir programınız, yeteneklerinizi geliştirecek bir yöntem ve başarılarınızdan ve başarılarınızdan ders çıkarmanın bir yolunu bulmanız halinde büyük ihtimalle başarılı olursunuz. 1970’li yılların sonlarından beri trading yapsam da kendimi hala piyasada bir öğrenci gibi hissediyorum. Sürekli bir öğrenme ve sürekli bir gelişim içinde olmalısınız. Başarılı traderlar, bu öğrenme eğrisini onu kucaklayarak devam ettiren yatırımcılardır.

Hiç yorum yok:

Risk Uyarısı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım
danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,
aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı
sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve
tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine
dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri
tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer
alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize
uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu Hafta Çok Okunanlar

Edebiyat Sitesi