Nicholas Hastings
Avrupa’nın parlak ışıkları bile sönmeye başladı.
Euro Bölgesi krizi aylardır İsveç ve İsviçre ekonomilerinin etrafında dönse de bu ülkelerin ekonomileri güçlü kalmayı başarmıştı. Sonuç olarak İsveç kronu değer kazanmaya devam etti ve işlem ağırlıklı endekste son 16 yılın zirvesine ulaştı. İsviçre frangının güvenli liman olarak sahip olduğu güç nedeniyle İsviçre Merkez Bankası, para biriminin euro karşısındaki yükselişini durdurmak için pariteye sınır getirmek zorunda kaldı. Ancak mevcut durumlar her an değişebilir.
Euro Bölgesi’ndeki borçlu ülkelerin ekonomilerindeki yavaşlamanın, Almanya gibi merkez ülkeleri etkilemeye başlaması gibi kriz, şimdi de Euro Bölgesi sınırlarını aşarak bölgenin kıtadaki temel ticaret partnerlerini etkiliyor.
İsveç aylardır krize bağışıklık kazanmış gibi görünüyor, kron ise eurodan kaçmak isteyenler için iyi bir alternatif oluşturuyordu. Ancak açıklanan yeni verilere göre son PMI verisi 50.6’dan keskin bir şekilde 45.1’e gerileyerek daralma bölgesine girdi. Hem Asya’nın hem de Euro Bölgesi’nin ülkenin ihracat kalemlerine gösterdiği talepteki düşüşe de yansıyan bu gerileme, Riksbank’ın Perşembe günü yapacağı toplantıda faiz oranlarını 25 baz puan düşüreceği beklentilerini de artırıyor. Kronun son dönemdeki gücü göz önüne alındığında böyle bir adım atılması halinde gerilemesi kaçınılmaz. Ancak para biriminin tepkisi, finansal piyasaların aynı gün yapılacak ECB toplantısını nasıl karşılayacaklarına göre de değişebilir. ECB; İspanya ve İtalya’daki kredi koşullarını kolaylaştıracak bir tahvil alım programı açıklarsa o zaman kronun ateşi biraz düşebilir.
Öte yandan SNB’nin 1 yıldır yürüttüğü euronun CHF1.20’nin altına gerilemesini durdurma politikası düşünüldüğünde İsviçre frangının tepkisinin biraz daha karmaşık olabileceği söylenebilir. İsviçre’de ihracat ürünlerini rekabetçi kılmak için verdiği tüm çabaya rağmen SNB, İsviçre ekonomisinin yavaşlamasını engelleyemedi. Aksine yavaşlama, tahmin edilenden hızlı oldu. Ekonominin, ilk çeyrekte aşağı yönde revize edilmiş %0.5’lik büyümenin ardından ikinci çeyrekte %0.1 daralmış olması, ülkenin resesyona girebileceğine işaret ediyor.
SNB Başkanı Thomas Jordan bir kez daha frangın euro karşısındaki sınırını korumaya olan bağlılıklarını dile getirdi. Zürih’te katıldığı bir konferansta “Mevcut koşullar altında İsviçre frangının daha da değerlenmesi, İsviçre ekonomisine ciddi bir tehdit oluşturacak ve ayrıca deflasyonist gelişmeleri de tetikleyecektir” şeklinde konuşan Jordan, bu nedenle maksimum bağlılıkla minimum kur oranını muhafaza etmeye devam edeceklerini söyledi.
Ancak bazı analistler deflasyon konusunda değil enflasyon konusunda çok daha endişeli. Morgan Stanley son açıklanan satın alma yöneticileri endeksindeki keskin fiyat artışlarına dikkat çekti. Bu baskıların artması halinde SNB, euro karşısındaki hareketlere müdahale etmesinin gerekçelerini açıklamakta zorlanabilir ve frank bir kez daha, güvenli liman olarak gördüğü destek nedeniyle yükselişe geçebilir. Diğer bir deyişle, Euro Bölgesi krizinin etkileri yayılmaya devam ettikçe hem İsveç hem de İsviçre para birimlerini kontrol altında tutmakta zorlanacaktır.
(SON) Dow Jones Newswires
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder