14 Ocak 2013 Pazartesi

Dolar Açısından Piyasayı Hareket Ettiren En Önemli 5 Gösterge


Döviz piyasalarında işlem yapan pek çok yatırımcı, işlem stratejisini oluşturmak için tekniz analiz, temel analiz veya ikisini birden kullanır. Ancak, sıradan bir döviz yatırımcısı için bile, haberler veya olaylara dayalı risklerin, bir döviz paritesindeki uzun veya kısa vadeli fiyat hareketleri üzerinde çok büyük bir etkileri olabilir.

Bu yazımızda, EURUSD paritesi için piyasayı hareket ettiren en önemli 5 göstergeyi inceliyoruz. EUR/USD paritesine odaklanmamızın nedeni, en aktif işlem gören ve dolayısıyla ana kriter olarak kabul edilen döviz paritesi olmasıdır.

Ekonomik Veriler, Hem Temel Analize Hem de Teknik Analize Dayalı Olarak İşlem Yapan Oyuncular için Önemlidir

Haberlerin veya ekonomik veri açıklamalarının, para birimleri veya diğer finansal piyasalar üzerinde sert bir etkiye neden olduğu inkar edilemez. Ancak, ekonomik veri açıklamalarının hepsi eşit derecede öneme sahip değildir.  Örneğin, aylık Tarım Dışı İstihdam verilerinin, ABD Dolar’ı üzerinde, Tüketici Fiyatları gibi piyasayı hareketlendiren diğer düzenli açıklanan verilerden çok daha büyük bir etkisi vardır. Ancak ekonomik göstergeler, bir parite üzerinde sürekli aynı etkiyi yaratmaz; bu nedenle her yıl üst sıralardaki büyük kaymaları görmek mümkündür.  Burada açıklanan liste 2008 yılı itibarıyla ele alınmıştır.

Örneğin, geçen yıl ABD konut piyasasında son yirmi beş yıldan beri gerçekleşen en kötü daralma, Yeni ve Mevcut Ev Satışları gibi göstergelerin, bir önceki yıllarla karşılaştırıldığında ISM Endeksi gibi göstergelerin de üzerine çıkmasına neden olmuştur. Ayrıca, günlük bazda bir parite üzerinde uzun süreli etki yaratabilecek faktörler, ABD dolarında kendiliğinden oluşan faktörlerden farklı olabilir.

Günlük bazda bakıldığında ABD doları için piyasayı en çok hareketlerinden 5 gösterge:

  1. Tarım Dışı İstihdam Verisi
  2. ISM İmalat Dışı Endeks
  3. Kişisel Harcamalar
  4. Enflasyon (Tüketici Fiyat Endeksi)
  5. Mevcut Konut Satışları
Diğer rakamların aksine, Tarım Dışı İstihdam Raporu, istikrarlı bir şekilde ABD Dolar’ı için piyasayı hareketlendiren göstergeler listesinin başında yer almayı sürdürmüştür. ABD ekonomisi 2007 yılında ve 2008 yılı başında yavaşladığı için, iş gücü pazarının istikrarı, genel ekonomi için çok çeşitli açılımlar içerdiği için yatırımcılar ve analistler tarafından yakından incelenmekteydi.

GCM FOREX

Hiç yorum yok:

Risk Uyarısı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım
danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,
aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı
sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve
tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine
dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri
tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer
alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize
uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu Hafta Çok Okunanlar

Edebiyat Sitesi