24 Aralık 2012 Pazartesi

Altın'da Yükselişler Devam Edecek mi?

ALTIN

Altın’da Yükselişler Devam Edecek mi?

Altın fiyatları Aralık ayında özellikle gerçekleştirdiği sert satışlarla kendisinden söz ettirmiş ve 20 Aralık Perşembe günü gerek mali uçurum ile ilgili piyasalarda çıkan haberler gerekse ABD büyüme oranındaki sürpriz artışın emtia fiyatlarını negatif etkilediği görülmektedir. Buna ilaveten Christmas yaklaşması nedeniyle pozisyon güncellemelerinin oluşması ve fon yöneticilerin yeni yıl için hazırlık yapması Emtia fiyatlarında aşağı yönlü baskının devam etmesine yardımcı oldu.

Peki bu düşüşlerden sonra Altın fiyatları yükselişlerini sürdürecek mi?

Altın fiyatlarını incelediğimizde düşüşlerini 1635 ile sınırlandırmış ve bu sınırlandırma sonrasında yukarı yönlü hareketlerine devam etmek istemektedir. 1635 seviyesine kadar gerileyen Altın fiyatları haftayı 1656 seviyesinde kapattı. Genel olarak baktığımızda 1605 desteğinin trend değişimi için önemli bir seviye olduğunu, bu seviye üzerinde kaldığı müddetçe yukarı yönlü hareketlerin devam edeceğini söyleyebiliriz. Özellikle son düşüşlerden sonra yatırımcıların Altın fiyatlarında düşüş yönünde yer alması gerektiğine olan inancı artmış ve bu nedenle de psikolojik olarak Altın fiyatlarının yeni yıl ile beraber yukarı yönlü çıkma isteği devam etme ihtimali güçlüdür. Eğer piyasalarda bir yöne doğru beklentiler ne kadar güçlenirse, piyasalar bu beklentinin tersi doğrultusunda hareket etme psikolojisine sahiptir. Ayrıca aralık ayında her zaman gerçekleşen bu düşüşlerden sonra fon yöneticilerin yeni yılla beraber muhakkak güvenilir yatırım aracı olan Altın ve Gümüş gibi kıymetli madenlere yönlenmesi de doğal bir sonuç olarak belirlenmektedir.

Bunun yanı sıra;

- Hindistan Merkez Bankası 1684 seviyelerindeyken Altın alımı gerçekleştirmesi
- Güney Kore Merkez Bankası 1695 seviyelerindeyken Altın alımı gerçekleştirmesi
- George Soros’un 1730-1684 arası Altın alımı gerçekleştirmesi
- FED’in parasal genişlemeye devam etmesi
- Her ne kadar İşsizlik oranının %6,5, Enflasyon oranının da %2,5 altında seyretmesi durumunda faizlerini artıracağım açıklaması yapan ABD’nin bu şartları sağlamasının en az 3 yıllık bir süreçten geçeceğini,
- Yeni yılla birlikte psikolojik olarak yükselişe geçmesi beklenilen ABD ve Avrupa borsaları nedeniyle Emtia ürünlerine olan talebin artması,
- Diğer merkez bankalarının da var olan bu düşüşlere sebep olduğu gibi bu düşüşlerde de alımlarda yer almak isteği,
- Fiziki alımcıların da yeniden aktif bir şekilde alıma katılma isteği Altın fiyatlarının 2013 yılında da yatırımcıların güvenilir yatırım aracı olma yolunda ilerlemesini sağlayacak en önemli gelişmedir.

Bu bağlamda özellikle 1695 ile 1605 seviyeleri arasında Altın alım yapan yatırımcıların uzun vadeli ALIŞ pozisyonlarında kazanç elde edeceğini, ancak bu süreç boyunca sabırlı ve temkinli olmaları gerektiğini söyleyebiliriz. Çünkü hala daha Aralık ayındayız ve pozisyon kapamaların bitmediğini gözlemliyoruz.

Bütün bu açıklamalarla birlikte altın analizimizi sonlandırmadan önce yukarıdaki özetlersek; Altın fiyatlarının Aralık ayı bitimine kadar pozisyon güncellemesi nedeniyle aşağı yönlü baskının sürme ihtimalinin mevcut olduğunu ancak bu düşüşlerden sonra yeni yılla birlikte yeniden yukarı yönlü hareketlerin devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Özellikle de Altın ile ilgili 1605 seviyesi altında günlük kapanış gerçekleştirmediği müddetçe yukarı yönlü hareketlerin devam edeceğini net bir şekilde söyleyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Risk Uyarısı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım
danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,
aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı
sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve
tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine
dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri
tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer
alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize
uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu Hafta Çok Okunanlar

Edebiyat Sitesi