15 Mayıs 2012 Salı

Altın neden düştü?

ALTIN

Kriz zamanlarının en güvenilir yatırım aracı olan emtia’lar yeni yıl ile belirli kısmi çıkışlarını gerçekleştirdikten sonra sert düşüşlere maruz kaldılar. Özellikle bu emtialar içerisinde sarı maden lakaplı altın’da görülen sert düşüşler yatırımcıların kafalarını karıştırmaya başladı. 11 yıldır yükselişini sürdüren Altın’da yaşanılan bu düşüşler doğal mı yoksa yeni bir düşüş dalgası için mi hazırlanıyor? Elinde altın’ı olan yatırımcılar nasıl davranmalı?

Öncelikle altın fiyatlarının neden düştüğünü daha sonra da neden yükselmesini gerektiğini anlatacağız. Bu anlatımdan sonra da elinde altın olan yatırımcının ne yapması gerektiği ile ilgili bilgilendirme içerisine gireceğiz.

Altın neden düştü?

2012 ile birlikte tüm borsalar yükseliş rallisine devam ederken Altın, gümüş gibi kıymetli madenler de yükselişini sürdürmekte ve buna bağlı olarak da Dolar değer kaybetmekteydi. Ancak 3 aylık periyottan sonra nisan ayında borsaların yapmış olduğu yükselişlerin düzeltmelerinin görülmesi altın’ın düşmesine neden oldu. Buna ek olarak merkez bankaların altın satması, Avrupa krizi nedeniyle yatırımcıların ABD 10 yıllık tahvillerine ve ABD para birimi olan Dolar’a kaçması altın fiyatlarını gerileten en önemli nedenlerin başında gelmektedir. Bu duruma 11 yıldır yükselen altının 1920 dolardan başlatılan düzeltmesi de eklenince sarı maden ısrarla düşüşlerini sürdürmektedir. Genel olarak baktığımızda destekleri teker teker kıran altın için son destekler 1522-1500 olarak belirlenmiştir. Bu desteklerin de kırılması ile var olan kar realizasyonların devam etmesi beklenilebilir.

Altın fiyatlarının neden yükselmeli sorusuna ise bazı parçaları cevaplayarak gitmek istiyoruz.

1-) Özellikle ABD borsalarının düzeltme düşüşlerini sonlandırmak istemesi,

2-) Merkez Bankalarının Altın satışına devam etmek istememe durumu,

3-) Fiziki altın alımcıların devreye girme isteği,

4-) Çin, Hindistan gibi ülkelerin harekete geçmesi

5-) Ortadoğu’da yaşanılan sorunların rafa kalktığı şu dönemde yeniden hareretlenmesi,

6-) 11 yıldır yükselen altın fiyatlarının düşüş düzeltmelerini sonlandırması

7-) 3. Tur tahvil alım programına evet denilme ihtimali

8-) 2014 yılı sonuna kadar faizlerin düşük seviyelerde kalma isteği

Yukarıda belirlediğimiz maddeler aslında altın fiyatlarının neden yükseleceğini net bir şekilde belirtmektedir. Özellikle son iki madde de bu yükselişleri tetikleyecek en önemli maddeler olarak belirlenmiştir. Eğer ABD faizlerini artırmayacaksa altın’ın yükselmekten başka çaresinin olmadığını söyleyebiliriz.

Bütün bu bilgiler ışığında elinde altını olan ya da altında işlem yapmak isteyenlere öncelikle anapara&marjin durumunuzu çok iyi kontrol etmenizi ve buna göre işlem stratejisine devam etmesini söyleyebiliriz. Örneğin 1550 dolar seviyesinden altın alan bir yatırımcı altın fiyatlarının 1500 dolar seviyesine düşmesiyle var olan anaparasını kaybedecekse o zaman altın ile ilgili pozisyon açılmalarını gerçekleştirmemesi gerekmektedir. Özellikle forex piyasalarında yapılan en büyük yanlışlardan birisi yatırımcıların ilgili finansal varlıkta açmış olduğun pozisyonun lot miktarını anapara’sı ile bağdaştıramamasından kaynaklı stop out’a ( hesabın batması) maruz kalmasıdır. Bu nedenle altında uzun vadeli alım işlemleri gerçekleştirecek yatırımcılar anapara&marjin durumuna dikkat etmelidir.

Gelelim teknik seviyelere; Genel olarak baktığımızda altın fiyatlarının düzeltme yükselişlerinin çok hacimsiz ancak düşüşlerin sert olduğunu görmekteyiz. Daha önce 1550 desteğinin kritik olduğunu belirtirken altın bu desteği de kırarak 1532,75 desteğine kadar geriledi ve şuanda da 1536,5 desteğinde hareket etmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1530, 1522 ve son destek olarak 1500 dolar seviyeleri altın için ya tamam ya devam diyebileceğimiz bir seviye olarak belirlenmiştir. Genel olarak baktığımızda dönüşlerin gerçekleşmesi için tüm teknik ve temel olayların gerçekleştiğini ve ilerleyen zamanlarda yeniden yukarı yönlü hareketlerin oluşabileceğini söyleyebiliriz. Ancak bunun için ABD borsalarının düzeltmesini sonlandırması ve yeniden yükselişlerine geçmesi gerekmektedir. ( Buna bağlı olarak da Dolar Endeksinin düşüşlerini sürdürmesi) Psikolojik olarak da herkesin düşüş beklediği bu ortamda altın fiyatlarının yeniden yukarı atak başlatması da kaçınılmaz olacaktır. Ancak şu da unutulmamalıdır ki altın fiyatlarının yükselişlerinin gerçekleşebilmesi için dış piyasalardan rahatlatıcı bir haber gelmesi gerekmektedir. ( Örneğin; 3. Tur tahvil’e yeşil ışık yakması gibi) Aksi takdirde Avrupa’da var olan kriz dolar’ın değerlenmesine ve dolayısıyla altın’ın düşmesine neden olacaktır.

Hiç yorum yok:

Risk Uyarısı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım
danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,
aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı
sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve
tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine
dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri
tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer
alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize
uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu Hafta Çok Okunanlar

Edebiyat Sitesi