27 Ekim 2011 Perşembe

Altında kritik uyarı

Yıl sonu tahmini bin 700-2 bin dolar arasında olan altın için uzmanlar iki kritik uyarıda bulundu.
http://img5.mynet.com/ha6/a/altin8.jpg
Dışarda AB krizi içerde de Merkez Bankası'nın aldığı tedbirler döviz ve altın fiyatlarını aşağı yönlü baskılamaya devam ederken altın yatırımcı önünü görmekte zorlanıyor.

"Altındaki düşüş eğilimi sürecek mi ya da altın yeniden yükselişe geçecek mi?  sorusunu uzmanlara sorduk. Uzmanların yatırımcıya uyarısı ise "Bekleyin" ve "panik satış yapmayın" oldu.

Altın piyasasının iki uzman ismi Mehmet Ali Yıldırımtürk ve Alper Kalyoncu, altının yılbaşına kadar izleyeceği rotayı Gazeteport okurları için yorumladı.

"YATIRIMCIYA BEKLEYİN UYARISI"
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altının yurtdışı ve yurtiçinde düşen taleple bağlantılı olarak yılbaşına kadar dalgalı ve aşağı yönlü seyrini sürdüreceğini belirterek yatırımcıları beklemeleri konusunda uyarırken, Garanti Bankası Altın Piyasaları Uzman Alper Kalyoncu, sert düşüşler beklememekle birlikte altında bir miktar daha geri çekilmenin yaşanacağını ancak yılın son aylarında yeniden yükselişe geçerek hedef seviyesi olan 1.700-1.800 dolara gelerek en çok kazandıran yatırım aracı olacağını söyledi.

"PİYASANIN PARAYA İHTİYACI VAR"
ABD Merkez Bankası FED'in 440 milyar dolarlık tahvil alımı açıklamasının ardından üçüncü parasal genişleme ümidi kalmayan piyasaların paraya dönme eğiliminin daha da arttığını ve emtialarda gerilemenin sürdüğünü vurgulayan Mehmet Ali Yıldırımtürk, talepteki düşüşe bağlı olarak bakır, demir fiyatlarındaki düşüşle birlikte altına da satış geldiğini söyledi.

Euro/Dolar paritesindeki aşağı yönlü hareketin altının daha da geri çekilmesine neden olacağını kaydeden Yıldırımtürk, şunları söyledi:"Altında düşüş trendi sürecek. Geçtiğimiz hafta 1.695 dolara kadar gelen altın paritenin 1.39'ları görmesi ile birlikte 1.650 dolara kadar geri çekildi. ABD'de iyimser bir hava olmasına rağmen AB zirvesinden somut bir şey çıkmaması pariteyi 1.37'lere çekerken altından bu çekilmenin etkisi ile düşüşünü sürdürecek.AB'den gelebilecek olumlu spekülatif haberlerle  küçük çaplı yükselişler yaşansa da her yükselişin ardından altın bir öncekinden daha aşağı seviyelere gelecek."

Yurtdışında olduğu gibi yurtiçinde de altına olan talebin azaldığını dolardaki düşüşle birlikte altının değer kaybının süreceğinin altını çizen Mehmet Ali Yıldırımtürk, Merkez Bankası'nın dolara müdahalesininde içeride altın fiyatlarının aşağı yönlü hareketini destekleyeceğini kaydetti.

"ALTIN 1.300 DOLARA GERİLEYEBİLİR"
"Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı 5 maddelik eylem planı da piyasalar üzerinde etkili olacak.Özellikle doların 1.78'lerin altına gelmesi altınıgram fiyatını 90 bin liraya kadar çekecek. Merkez'in dolar üzerindeki baskısı devam ettiği sürece  yılbaşına kadar altının 1.700 dolar tahmininin aksine önce 1.550 daha sonra 1.475 hatta 1.300 dolara kadar gerileyebilir" şeklinde bir değerlendirmede bulunan Yıldırımtürk, şöyle devam etti:"

"Hindistan ve Çin gibi dünya ekonomisinin lokomotifi sayılan ülkeler büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ediyorlar.Büyümedeki aşağı yönlü beklenti ise diğer emtialar gibi altın fiyatlarının düşmesine neden oluyor. Elinde bol miktarda altını olan fonlar nakit ihtiyacını karşılamak için satmaya çalışıyor.Büyük ya da küçük elinde fazladan altını olanlar şimdi pişman. Satmak istiyorlar ancak satış için şimdi uygun bir zaman değil. Bir süre daha piyasaları görmek için beklemek gerekiyor. Avrupa tarafından devam eden karışıklığın dolar lehine dönmesi ile parite 1.30-1.28 bandına dönebilir. Bu durumda altın iç piyasa da 90 binlerden 70 binlere kadar gerileyebilir. Altındaki 2 bin dolar tahminlerini gerçekçi bulmuyorum. Tam tersi konjonktür böyle devam ettiği sürece altın sert bir düşüşle 1.300 dolara kadar inebilir".

MERKEZ'İN SATRANÇ OYUNU
Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalar için "Satranç oyunu" benzetmesinde bulunan Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Merkez Bankası'nın bu tutumu spekülatörlerin döviz hareketlerini önledi ve Merkez piyasada ne kadar üçlü bir oyuncu olduğunu gösterdi. Orta Vadeli Plan öngörüsünde Merkez'in bundan sonra alacağı sıkılaştırıcı önlemler döviz ve altına olan talebi de azaltacak.Şu an elinde altını olan satmak istiyor ama alıcı yok, satış fırsatı bekliyor.Yatırımcı satış ve alış için acele etmemeli."

ALTININ GETİRİSİ YÜZDE 22
Garanti Yatırım Altın Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu'da altına olan talebin hem yurtdışında hem yurtiçinde azaldığını ancak altının yatırımcı için güvenli liman olma özelliğini koruduğunu belirterek,altının  yılbaşından bu yana yatırımcısına yüzde 22 kazançla en çok kazandıran araç olduğunu ifade etti.

ÇİFT TEPE KALICI OLMADI
Kalyoncu "Yılbaşından bu yana altın 1.340 dolardan  1.650 dolara kadar yükseldi. Bu performans başka hiçbir üründe yok. Daha bir ay öncesine kadar altının getirisi yüzde 40'ları bulmuş hatta gereğinden fazla değer kazanmıştı. Altının bir anda sert yükselişinde spekülatörlerin piyasaya hızlı girmeside neden oldu. Ve kar realizasyonu yaşandı. 1.900 dolar satış için çok cazip bir rakamdı ve piyasalar bu cazibeye kapıldı ve altın ikili tepe denedi.Daha sonra ltına yeterince yatırımcı gelmedi. Çünkü artık piyasa altına doymuştu.Doymuş fiyattanda kimse alışa geçmeyince fiyatlarda düşüş başladı.Piyasalarda risk algısı değişmemesine rağmen sert satışlar olmadı.Algı değişmiş olsaydı altın 1.300 dolara kadar gerilerdi.Şu an 1.600 sabitlendi.Yatay seyir bir süre dah devam edecek" dedi.

"ALTINDA YIL SONU 1.700 TAHMİNİ TUTAR"
FED'in tarihinde ilk defa sıfır faiz politikasının 3 yıl devam edeceği yönünde bir açıklama yaparak altının yükselişine destek verdiğini hatırlatan  Kalyoncu, şu değerlendirmede bulundu."Durgunluğun devam etmesi ve büyümenin yavaşlaması altına ekstra bir artışı getirecek.Enflasyon ve bol likidite karşısında alternatif tek yatırım aracı altın.Yıl sonu itibariyle 1.700-1.800 dolar çok süpriz olmaz.Ancak bundan önce sert olmamak kaydıyla 1.580 dolara kadar bir geri çekilmeler olabilir. Yine de yılı yüzde 20 performansla kapatıyor olmak altını hala en önemli yatırım aracı kılıyor."

"PANİK YAPIP SATMAYIN"
"Düşüş karşısında panik yapmayın, bekleyin" uyarısında bulunan Alper Kalyoncu, altın yatırımcısına ise şu tavsiyelerde bulundu:"Altın yatırımını en az 3-6 aylık perspektiflerde değerlendirmek lazım.Yaşanabilecek geri çekilme altın yatırımcı panik satışlar yapmasın. Altında yıl sonu hedeflerin tutacağını öngörüyoruz. Yükseliş altını olanlar için bir kar satışı yaratacak.Alım fırsatı içinse biraz daha beklemek gerekiyor.Yatırımcı düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirmek için beklerken satıl içinde aynı şey geçerli.Ancak riski dağıtarak yatırım yapmayı da unutmamak gerekiyor. Yükselişlerde alım fiyatına bakarak satışa geçebilir.Yurtiçinde de altının gramı 95 binlerin altına da çekilebilir. Ancak 1-2 aya kadar altın kaybettiklerini kazacanacak ve yıl sonu hedeflerine gelecek."(GAZETEPORT)

Hiç yorum yok:

Risk Uyarısı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım
danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,
aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı
sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve
tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine
dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri
tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer
alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize
uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu Hafta Çok Okunanlar

Edebiyat Sitesi