2 Eylül 2011 Cuma

Piyasalarda tatil bitti

Üç buçuk gün süren Ramazan Bayramı tatili sonrasında kur tarafında gerileme görülürken, piyasalarda genel olarak pozitif hava hakim. Uzmanlar, Brezilya'nın sürpriz faiz indiriminin, TCMB'nin yakın dönemde benzer yöndeki hamlesine yönelik eleştirileri azaltacağını belirtiyor. Dolar/TL 1.74, euro/TL ise 2.47 seviyesinde bulunuyor.

Avrupa tarafında faiz indirimi söyleminin öne çıkmasıyla euro/dolar karşısında zayıflarken, euro/dolar paritesine 1.42'ye doğru bir geri çekilme yaşanıyor.

 

İçeride ise TL, hem dolar hem de euro karşısında değer kaybı yaşıyor. Dolar/TL'de 1.74 sınırında, euroTL ise 2.47'ye yakın seyrediyor. 

 

Yapı Kredi Yatırım Teknik Analist Özgür Karahan, "Euro/dolar paritesinde, euro tarafının faiz indirimi dillendirilmeye başlandı. Bu euro tarafında baskı yapsa da içeride kurlara çok fazla yansımadığı görülüyor. Dolar/TL tarafında 1.71-1.72 ilk destek olarak görülüyor. Brezilya'daki faiz indirimi bizim açımızdan da iyi algılanmasını bekliyoruz" dedi.

 

Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber ise, özellikle Brezilya'daki faiz indirimi kararının ve gelişmekte olan ülkelerdeki hareketin önemine dikkat çekerek içeride piyasaların pozitif bir seyir çizeceği öngörüsünde bulundu.

 

Reçber, "Döviz tarafındaki gidişata bakıldığında piyasaların pozitif etki vermesi bekleniyor. Gelişmekte olan ülkelere ayak uyduracağımızı düşünüyoruz.

 

Brezilya'nın kararının, daha önce aynı yönde karar alan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası üzerindeki eleştirileri azaltacağı yönünde bir etki olacağı beklentisi, pozitif algılanacaktır. Önümüzdeki dönemde küresel ekonomide enflasyon kaygıları bir kenara bırakılarak faiz indirimi sürecine girileceği görülüyor" dedi.

 

Brezilya Merkez Bankası para politikası kurulu (Copom), küresel ekonominin görünümündeki “önemli kötüleşmeyi” gerekçe göstererek dün yüzde 12.5 olan gösterge faiz oranını 50 baz puan indirimle yüzde 12'ye çektiğini açıklamıştı.

 

Artan fiyatlarla mücadele etmek için bu yıl gösterge faiz oranını beş kez artıran Brezilya Merkez Bankası, Temmuz 2009'dan bu yana ilk kez faiz indirimine gitti.

 

Altının onsu düne göre yaklaşık yüzde 0.5'lik artışla 1,830 dolar seviyesinde işlem görürken, ABD tipi ham petrolün varil fiyatı ise hafif geri çekilmeyle 89 doların hemen altında bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Risk Uyarısı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım
danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,
aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı
sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve
tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine
dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri
tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer
alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize
uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu Hafta Çok Okunanlar

Edebiyat Sitesi