7 Eylül 2012 Cuma

Tarım Dışı İstihdam Verisi

Tarım Dışı İstihdam: Tarım endüstrisi haricinde son ay içerisinde çalışan insanların sayısındaki değişiklikleri belirler. Yukarı yönde bir eğilim ülkenin para biriminde pozitif bir etkiye sahip olacağı gibi aşağı yönde bir eğilim ülkenin para biriminde negatif bir etkiye neden olacaktır.

Tarım Dışı İstihdam verisine dikkat ettiğimizde son ay çalışan insanların sayısında AZALIŞ yani OLUMSUZ BEKLENTİ yer almaktadır. Bu nedenle de beklentiden daha iyi gelmesi ya da daha kötü gelmesi sonucuna göre işlem stratejisi oluşturarak kazançlı işlemler elde edebiliriz.

Strateji – 1) Tarım Dışı İstihdam Haberi; Beklenti ile aynı ya da Daha Yüksek Olması Koşulu;
Eğer gelecek olan haber beklentiden daha yüksek gelirse bu durum çalışan insanların sayılarında pozitif bir artış olduğunu göstereceğinden ABD Dolar'ının değer kazanmasına neden olacaktır. Bu nedenle de EUR/USD ve GBP/USD pariteleri başta olmak üzere Altın, Ham Petrol ve Gümüş gibi kıymetli metallerde sert satışlar gözlemlenebilir.

Strateji – 2) Tarım Dışı İstihdam Haberi; Beklentiden Daha Kötü Olması Koşulu;
Eğer gelecek olan haber beklentiden daha kötü gelirse bu durum çalışan insanların sayılarında negatif bir azalış olduğunu göstereceğinden ABD Dolar'ının değer kaybetmesine neden olacaktır. Bu nedenle de EUR/USD ve GBP/USD pariteleri başta olmak üzere Altın, Ham Petrol ve Gümüş gibi kıymetli metallerde sert yükselişler gözlemlenebilir

Strateji -3) Haber gelmeden 15 dakika piyasalarda oluşabilecek hareketler.
Bu stratejimiz yukarıda belirlediğimiz 2 stratejiye göre daha riskli olmakla beraber riskli işlem açmak isteyen yatırımcılar için oluşturulmuştur. Burada piyasadaki beklentinin OLUMSUZ olduğunu düşünürsek paritenin genel itibariyle 15 dk önceden psikolojik olarak tam ters hareket etmesi beklenilmektedir. Bu nedenle de Türkiye saati ile 15.15 –15.30 arası EUR/USD ve GBP/USD pariteleri başta olmak üzere Altın, Ham Petrol ve Gümüş gibi kıymetli metallerde haber açıklamasına doğru kısa DÜŞÜŞLER gözlemlenebilir. Sizde bu zaman dilimi arasında "Scalping" (kısa vadeli işlem) yöntemi ile işlem stratejisi oluşturabilirsiniz.

Pariteler

Haberin Beklenenden İyi Gelmesi

Haberin Beklenenden Kötü Gelmesi

EUR/USD

GBP/USD

AUD/USD

USD/CAD

USD/CHF

Ham Petrol

SİLVER (Gümüş)

GOLD (Altın)

Yukarıda Tarım Dışı İstihdam verisine göre piyasalarda oluşacak olası hareketleri sizlerle paylaşmış olduk. Ancak burada bilmemiz gereken en önemli husus Tarım Dışı İstihdam verisi ile aynı anda açıklanacak olan İşsizlik Oranı verisidir. Eğer İşsizlik Oranı verisi ile Tarım Dışı İstihdam verisi birbirini doğrularsa piyasalarda çok net hareketler olacağı gibi bu haberlerin birbirlerinin tersi yönünde sonuçlar açıklanmasında ise piyasalarda aşağı ve yukarı yönlü sert hareketler oluşacağını söyleyebiliriz.

Örnek verecek olursak;
 

Tarım Dışı İstihdam Verisi

İşsizlik Oranı

Dolar'ın Son Durumu

Beklenenden İyi
(Çalışanların Sayısında Artış)

Beklenenden Kötü
(İşsizlik Oranında Artış)

Önce Değer Kazanabilir Daha Sonra Değer Kaybedebilir

Beklenenden Kötü
(Çalışanların Sayısında Azalış)

Beklenenden İyi
(İşsizlik Oranında Azalış)

Önce Değer Kaybedebilir Daha Sonra Değer Kazanabilir.

Beklenenden İyi
(Çalışanların Sayısında Artış)

Beklenenden İyi
(İşsizlik Oranında Azalış)

Değer Kazanabilir.

Beklenenden Kötü
(Çalışanların Sayısında Azalış)

Beklenenden Kötü
(İşsizlik Oranında Artış)

Değer Kaybedebilir.

Yukarıdaki tabloda iki verinin sonuçlarının aynı olması nedeniyle piyasalarda net hareketler olduğu gibi farklı sonuçların olması neticesinde de piyasaların dalgalanma içerisinde hareket edeceğini özetleyebiliriz. Bu nedenle de genellikle işlem stratejilerinize haberin gelişi ile beraber dikkat etmek riskinizi minimize etmek açısından önemlidir.


4 Eylül 2012 Salı

Euro Krizi Şimdi de İsveç ve İsviçre'yi Zorluyor DJ Newswires (TR)

Nicholas Hastings

Avrupa’nın parlak ışıkları bile sönmeye başladı.

Euro Bölgesi krizi aylardır İsveç ve İsviçre ekonomilerinin etrafında dönse de bu ülkelerin ekonomileri güçlü kalmayı başarmıştı. Sonuç olarak İsveç kronu değer kazanmaya devam etti ve işlem ağırlıklı endekste son 16 yılın zirvesine ulaştı. İsviçre frangının güvenli liman olarak sahip olduğu güç nedeniyle İsviçre Merkez Bankası, para biriminin euro karşısındaki yükselişini durdurmak için pariteye sınır getirmek zorunda kaldı. Ancak mevcut durumlar her an değişebilir.

Euro Bölgesi’ndeki borçlu ülkelerin ekonomilerindeki yavaşlamanın, Almanya gibi merkez ülkeleri etkilemeye başlaması gibi kriz, şimdi de Euro Bölgesi sınırlarını aşarak bölgenin kıtadaki temel ticaret partnerlerini etkiliyor.

İsveç aylardır krize bağışıklık kazanmış gibi görünüyor, kron ise eurodan kaçmak isteyenler için iyi bir alternatif oluşturuyordu. Ancak açıklanan yeni verilere göre son PMI verisi 50.6’dan keskin bir şekilde 45.1’e gerileyerek daralma bölgesine girdi. Hem Asya’nın hem de Euro Bölgesi’nin ülkenin ihracat kalemlerine gösterdiği talepteki düşüşe de yansıyan bu gerileme, Riksbank’ın Perşembe günü yapacağı toplantıda faiz oranlarını 25 baz puan düşüreceği beklentilerini de artırıyor. Kronun son dönemdeki gücü göz önüne alındığında böyle bir adım atılması halinde gerilemesi kaçınılmaz. Ancak para biriminin tepkisi, finansal piyasaların aynı gün yapılacak ECB toplantısını nasıl karşılayacaklarına göre de değişebilir. ECB; İspanya ve İtalya’daki kredi koşullarını kolaylaştıracak bir tahvil alım programı açıklarsa o zaman kronun ateşi biraz düşebilir.

Öte yandan SNB’nin 1 yıldır yürüttüğü euronun CHF1.20’nin altına gerilemesini durdurma politikası düşünüldüğünde İsviçre frangının tepkisinin biraz daha karmaşık olabileceği söylenebilir. İsviçre’de ihracat ürünlerini rekabetçi kılmak için verdiği tüm çabaya rağmen SNB, İsviçre ekonomisinin yavaşlamasını engelleyemedi. Aksine yavaşlama, tahmin edilenden hızlı oldu. Ekonominin, ilk çeyrekte aşağı yönde revize edilmiş %0.5’lik büyümenin ardından ikinci çeyrekte %0.1 daralmış olması, ülkenin resesyona girebileceğine işaret ediyor.

SNB Başkanı Thomas Jordan bir kez daha frangın euro karşısındaki sınırını korumaya olan bağlılıklarını dile getirdi. Zürih’te katıldığı bir konferansta “Mevcut koşullar altında İsviçre frangının daha da değerlenmesi, İsviçre ekonomisine ciddi bir tehdit oluşturacak ve ayrıca deflasyonist gelişmeleri de tetikleyecektir” şeklinde konuşan Jordan, bu nedenle maksimum bağlılıkla minimum kur oranını muhafaza etmeye devam edeceklerini söyledi.

Ancak bazı analistler deflasyon konusunda değil enflasyon konusunda çok daha endişeli. Morgan Stanley son açıklanan satın alma yöneticileri endeksindeki keskin fiyat artışlarına dikkat çekti. Bu baskıların artması halinde SNB, euro karşısındaki hareketlere müdahale etmesinin gerekçelerini açıklamakta zorlanabilir ve frank bir kez daha, güvenli liman olarak gördüğü destek nedeniyle yükselişe geçebilir. Diğer bir deyişle, Euro Bölgesi krizinin etkileri yayılmaya devam ettikçe hem İsveç hem de İsviçre para birimlerini kontrol altında tutmakta zorlanacaktır.

(SON) Dow Jones Newswires

Moody's, Avrupa Birliği'nin kredi notunun görünümünü negatif olarak belirledi

ECB Başkanı, ECB’nin zor durumdaki AB üyelerini destekleme yönündeki niyetini bir kez daha ortaya koydu ve bankanın 3 yıl ve daha kısa vadeli devlet tahvillerini satın almasının AB sözleşmesine aykırı olmadığını söyledi. 

AB’den Rehn, hazırlanan Avrupa Bankacılık otoritesinin Euro Bölgesi’nin bütün bankaları üzerinde söz sahibi olacağını ve AB’nin Euro Bölgesi üyesi olmayan diğer üyeleri için de katılım şansı sağlayacağını açıkladı. 

İngiltere’de, Ağustos ayında perakende satışlar yıllık %0.4 geriledi. 

İspanya Maliye Bakanı, yardım başvurusunda bulunmadan önce koşulların netleşmesi gerektiğini ifade etti. 

İtalya’da, Ağustos ayında kamu finansmanı toparlanma gösterdi, devlet bütçesi 6 milyar euro açık verdi. Geçen yılın aynı döneminde 6.9 milyar euro açık vermişti.

3 Eylül 2012 Pazartesi

EKONOMİ VE POLİTİKA HABERLERİ

Çin’de, Ağustos ayında imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi 50.1’den 49.2’ye geriledi. 

FED Başkanı, Jackson Hole’deki konuşmasında niceliksel gevşemeye yönelik eleştirilere karşı çıktı ve yüksek işsizlik nedeniyle yeni canlandırma önlemleri alınabileceğine işaret etti. 

FED’den Bullard, bankaların FED’in kasasında tuttuğu fazla rezervleri için negatif faiz oranları uygulamasının faydalı olabileceğine inandığını söyledi. 

FED’den Williams, gelecekte alınacak yeni bir niceliksel gevşeme kararının istihdam artışı üzerinde ciddi bir etki yaratabilmesini istediğini ve bu nedenle yeni niceliksel gevşeme adımının en az 2.si kadar büyük olması gerektiğini söyledi. 

İspanya Başbakanı, İspanya’nın kendi kendini finanse edebilecek güçte olmadığını ve bu nedenle ulusal duruşunu güçlendirmek için vergi artırımları gibi fedakarlıklara gerek olduğunu söyledi. 

Moody’s, İtalyan bankalarının giderek artan kredi kayıpları karşılıklarının kredi notu açısından negatif bir gelişme olduğunu ifade ederek bu durumun zayıf ekonomik koşullar nedeniyle varlık kalitesinde yaşanan bozulmaya işaret etti. 

ABD’de bugün piyasalar kapalı olacak.

Risk Uyarısı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım
danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,
aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı
sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve
tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine
dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri
tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer
alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize
uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu Hafta Çok Okunanlar

Edebiyat Sitesi